Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
Η φυσική ροή των τεσσάρων εποχών του χρόνου, είναι ένα σταθερά επαναλαμβανόμενο κυκλικό μοτίβο, εναλλαγής ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, αύξησης ή μείωσης κάθε εκδήλωσης ζωής στην Φύση. 
Αν φανταστούμε την Φύση, τον Κόσμο, σαν μία οντότητα, έναν μεγάλο οργανισμό που δονείται, πάλλεται  και αναπνέει, που τα μέρη του, που επίσης δονούνται, πάλλονται και αναπνέουν, όλα συνδέονται και αλληλεπιδρούν, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε διαφοροποίηση, σε οποιοδήποτε μέρος του, έχει επίδραση και στην πιο απομακρυσμένη άκρη του.
Κάθε εποχή η ποιότητα, η δόνηση, η κίνηση και ο σχηματισμός της ενέργειας διαφοροποιούνται.
Τα ζώα, τα ψάρια, τα ερπετά, τα πουλιά, τα δένδρα, τα λουλούδια, τα φυτά και κάθε ζωντανός οργανισμός συντονίζεται φυσικά με κάθε εποχή. Κάθε βιολογική διαδικασία προσαρμόζεται έτσι ώστε να συμφωνεί  με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες (π.χ. χειμερία νάρκη, μετανάστευση, επικονίαση, άνθιση κ.α.). 
Είναι η Πρόνοια της Φύσης.

Η Σκοπιμότητα του Φυσικού Μηχανισμού της Προσαρμοστικότητας είναι η επιβίωση του είδους. 

Ο Άνθρωπος δεν αποτελεί εξαίρεση και επίσης επηρεάζεται από κάθε διαφοροποίηση της ενέργειας, μία εκδήλωση της οποίας, στην Φύση, είναι οι τέσσερις εποχές. Λαμβάνει το σύνθημα από την Φύση και προσαρμόζεται αναλόγως. 

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του οργανισμού, η επιβίωση, η αναπαραγωγή και η διατήρηση κάθε είδους υπάρχει ένα γενετικά καθορισμένο πλαίσιο, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης στα ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλον (ένστικτο).

Όταν ο καιρός είναι δροσερός, υγρός ή κρύος,ο άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να ντυθεί ζεστά, να έχει κάποιο καταφύγιο, να  καταναλώσει ζεστή τροφή για να ζεσταθεί, σε αντίθεση με τον ζεστό καιρό που το ντύσιμο είναι ελαφρύ, αποζητά να είναι έξω  και να τρώει  ελαφριά και δροσερή τροφή γιά να δροσιστεί. 

Η κατάλληλη τροφή είναι ένα μέσον δια του οποίου, καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού, ώστε  οι λειτουργίες και οι μηχανισμοί του, να επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα.


Οι Τέσσερις Εποχές   -    Γιάννης Τσαρούχης


Η αρχή της αρμονίας μεταξύ τροφής και καιρικών συνθηκών είναι προϊόν παρατήρησης και πρακτικής εμπειρίας όλων των Παραδοσιακών Ιατρικών Συστημάτων, της παγκόσμιας λαϊκής παράδοσης και της παγκόσμιας παραδοσιακής μαγειρικής.

Ανεξάρτητα από το Ιατρικό Σύστημα ή το εκάστοτε διατροφικό ρεύμα, παραμένει το γεγονός ότι οι τροφές έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα ανά εποχή. 
Η τροφή γίνεται μέρος του σώματος μετά την κατανάλωσή της και αυτό είναι κάτι που η Φύση γνωρίζει καλά σε αντίθεση με τον άνθρωπο. 
Το γεγονός ότι δεν παράγονται (φυσικά) καρπούζια, τομάτες, αγγουράκια, ανανάδες και άλλες δροσιστικές τροφές, σε εποχές ή περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι λάθος, αμέλεια ή αδυναμία της Φύσης. Αντίθετα είναι αποτέλεσμα της φυσικής ροής της ενέργειας και των εκδηλώσεών της.

Οι τροφές οι οποίες φύονται, ευδοκιμούν, παράγονται φυσικά, συμβαδίζουν ενεργειακά με την εποχή τους. Σαν μέρος του μεγάλου Φυσικού Οργανισμού, ο άνθρωπος οφείλει να συμβαδίζει επίσης ενεργειακά με την κάθε εποχή. Οι καιρικές συνθήκες έχουν πολύ ισχυρή δυναμική ενέργειας, κατά πολύ ισχυρότερη  από την ανθρώπινη.
Η βιοτεχνολογία τροφίμων και η ευκολία στις παγκόσμιες μεταφορές, είναι σήμερα στην ευχάριστη θέση, να διορθώνουν τις παραλείψεις της Φύσης, να μπουκώνουν τον άνθρωπο, να τρέφουν την αλαζονεία του, την άγνοια και την απληστία του, με όλες τις τροφές διαθέσιμες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι εκτός εποχής - δυναμικής τροφές, όχι μόνον δεν καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπου, αλλά τον επιβαρύνουν πολλαπλά.Τόσο λόγω της χημικής - μη φυσικής καλλιέργειας όσο και λόγω της καταπάτησης της Φυσικής Τάξης, με απρόβλεπτα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Επιπλέον, η εκτός εποχής τροφή (π.χ. η δροσιστική, ψυχρής ενέργειας τομάτα τον χειμώνα) δρα αντίθετα από την εποχική εξωτερική και εσωτερική φορά της ενέργειας, αντίθετα από τις οργανικές ανάγκες και απαιτήσεις, με αποτέλεσμα την στρέβλωση, την ανισορροπία, την δυσλειτουργία, την ασθένεια. Ακόμα και αν έχετε πρόσβαση στην βιολογικότερη τομάτα του πλανήτη, εάν την καταναλώσετε εκτός εποχής, μόνον βλαπτική δράση μπορεί να έχει στην γενικότερη ισορροπία και ευρυθμία του οργανισμού. 
Εάν καθορίζουμε την διατροφή μας, χωρίς να λάβουμε υπ΄όψιν μας τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες,       ίσως, τυχαία, η τροφή μας μπορεί να είναι κατάλληλη.

Άλλοι παράγοντες που συνηγορούν στην κατανάλωση των τροφών σύμφωνα με την εποχικότητα, είναι η γεύση, η σύσταση και η οικονομία (στην εποχή τους οι τροφές έχουν πλουσιότερη γεύση και σύσταση ενώ  η αγορά τους είναι οικονομικότερη).

Άραγε, γιατί επιμένουμε να παραβλέπουμε όλους αυτούς τους λόγους;
Άραγε, ποιός πολύ σοβαρός λόγος μας ωθεί να συντηρούμε και να ενισχύουμε μία κεκαλυμμένη, αργή αλλά σταθερή αποξένωση του Ανθρώπου από το Απλό, το Φυσικό και το Αυτονόητο;  

Ο μόνος πολύ σοβαρός λόγος που επιτρέπει την εκτός εποχής κατανάλωση, είναι η χρήση της τροφής αποκλειστικά για την θεραπευτική της δράση, με τρόπο, συνδυασμό και δοσολογία φαρμάκου.

Η αποκατάσταση της σχέσης μας με την Γη, η παρατήρηση των Φυσικών Κύκλων, η παρατήρηση του οργανισμού μας, είναι ο απλός τρόπος να διευρύνουμε το διατροφικό μας αισθητήριο και κριτήριο. Βγάζοντας τις παρωπίδες που ορίζουν, με μία επιεικώς απλοϊκή και περιορισμένη οπτική, το χορτοφαγικό και βιολογικής καλλιέργειας γεύμα ως (αόριστα) Υγιεινό, βλέπουμε ότι αυτό δεν ισχύει εάν η τροφή είναι εκτός εποχής. 

Εστιάζοντας στην εποχικότητα των τροφών, κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα στην ανάπτυξη της Διατροφικής μας Συνείδησης.
Aποκαθιστούμε την Ιερή σχέση μας με την Τροφή.
Εμποδίζουμε την παραβίαση Φυσικών Νόμων.
Βιώνουμε και συντηρούμε την υγιή αλληλεπίδραση Ανθρώπου - Τροφής όπως και του Ανθρώπου με τους Φυσικούς Νόμους και Ρυθμούς.
Παίρνουμε θέση πνευματικά και πρακτικά στην διατήρηση της Φυσικής Αρμονίας.
Η Ευθύνη είναι όλη δική μας.Η εποχή συγκομιδής των λαχανικών και των φρούτων ποικίλλει ελαφρά ανάλογα τον τόπο και το κλίμα.

©Ορσαλία Ψαρίδη
Διατροφολόγος TCM

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά στην πηγή