Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Πολτός σκόρδου - ginger




ΥΛΙΚΑ
1 κεφάλι σκόρδο
Φρέσκια ρίζα ginger βλ. άρθρο ZIΓΓΙΒΕΡΙΣ இஞ்சி λίγο μεγαλύτερου μεγέθους από το σκόρδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
3 κ.γλ. λεμόνι
Αλάτι
½ κ.γλ. κάρδαμο σκόνη ή/και άλλα καρυκεύματα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Xωρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου. Αφαιρείτε το φύτρo.
-Πλένετε και κόβετε την ρίζα ginger σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού..
-Πολτοποιείτε σε multi τo ginger με την φλούδα.
-Προσθέτετε τις σκελίδες του σκόρδου χωρίς φύτρο ή σκληρά σημεία, με την φλούδα.
-Προσθέτετε το ελαιόλαδο ή το σησαμέλαιο σιγά-σιγά ώστε να δημιουργηθεί
 ένας κοκκώδης πολτός .
-Προσθέτετε τα υπόλοιπα συστατικά με την σειρά που δίδονται.
-Βάζετε τον πολτό σε γυάλινο βαζάκι και φυλάσσετε στο ψυγείο.
-Διατηρείται για 2 μήνες τουλάχιστον.

Οι σκελίδες του σκόρδου μπορούν να είναι ωμές, βρασμένες ή ψημένες.

Ο πολτός αυτός δεν καταναλώνεται ωμός αλλά μαγειρεύεται. 
Σε στεγνό σκεύος, σωτάρετε ελαφρά 1 κ.γλ.-1κ.σ. και μετά προσθέτετε τα άλλα υλικά της συνταγής σας. Στο τελικό αποτέλεσμα δεν αναγνωρίζεται η γεύση ή η μυρωδιά του σκόρδου και του ginger, αλλά αναδεικνύονται οι υπόλοιπες γεύσεις και τονώνεται η ενέργεια yang του φαγητού.

Μπορείτε να τον συνδυάσετε με φαγητά κατσαρόλας, φούρνου ή wok και ταιριάζει με τις περισσότερες ομάδες των τροφών π.χ. ρύζι, quinoa, όσπρια, μανιτάρια, ψάρι, πουλερικά, λαχανικά.
Ο πολτός αυτός είναι πολύ κατάλληλος για τον χειμώνα διότι τα συστατικά του κινούν το qi, ενδυναμώνουν το yin των νεφρών και του ήπατος, θερμαίνουν τους πνεύμονες, συμμετέχουν στην αποβολή των βλεννών, τονώνουν την πέψη, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην ανάρρωση από ασθένειες κρύου ή υγρασίας. Επιπλέον ο πολτός αυτός, σε φαρμακευτική δοσολογία, δρα θεραπευτικά σε ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, αμηνόρροια, δυσμηνόρροια,  'κοιμισμένη' libido. Επίσης ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους. Ανά περίπτωση, επιλέγονται καρυκεύματα σύμφωνα με την δράση τους. Ο πολτός αυτός έχει δράση και χαρακτήρα yang βλ. άρθρο 
Τροφές και yin yang 

Αντενδείξεις : Αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά, εγκυμοσύνη, θηλασμός, υπέρταση η οποία δεν παρακολουθείται.
Οι σκελίδες του σκόρδου πρέπει να είναι βρασμένες σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή άλλες παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος.




©Ορσαλία Ψαρίδη
Διατροφολόγος TCM

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά στην πηγή